Previous Page  12 / 48 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 12 / 48 Next Page
Page Background

NOIEMBRIE 2016

12

A fi specialist în condimente îmbină pasiunea

și cunoștințele gastronomice generale cu

abilitatea de a pune în valoare particularitățile

specifice fiecărui condiment, în contexte,

mixuri și rețete pe gustul tuturor.

Chef Gheorghe Tanase

S PEC I AL I ST Î N CONDIMENTE

CURRICULUM VITAE

Pasionat din copilărie de arta culinară, Chef Gheorghe Marian

Tănase a absolvit cursuri de specialitate în 1998, iar după

doar 2 ani devenise deja bucătar-șef într-unul dintre cele mai

bune restaurante din orașul său natal, Pitești.

Din 2005 lucrează pentru unul dintre cei mai mari producători

de condimente din lume, Fuchs Condimente.

Condimentele pot să și

strice gustul unui

preparat. Cum putem

greși când le folosim?

Lipsa de experiență sau entuzia-

mul de a experimenta pot strica

gustul unui preparat. Putem

greși folosind condimentele

nepotrivite pentru o anumită

rețetă sau într-o cantitate

nepotrivită. Una dintre cele mai

frecvente greșeli este întâlnită

la prepararea cărnii pe grătar,

când aceasta este condimentată

direct, înainte de a o așeza pe

grătar. Astfel, condimentele

sunt primele care se ard. Cel

mai bine este să condimentăm

carnea prin marinare. Pentru a

evita utilizarea condimentelor

nepotrivite, recomand celor

neexperimentați în acest dome-

niu să folosească mixurile gata

preparate, disponibile pe piață

într-o mare varietate.

Există

condimente la modă?

Putem remarca o tendință din ce

în ce mai evidentă a bucătarilor de

a diversifica condimentele utiliza-

te și de a descoperi noi rețete și

gusturi. Tot mai des își fac loc con-

dimente ca chilli, șofran, curcuma,

cardamon, ghimbir sau ameste-

curi de condimente – curry, garam

masala, tandoori. De asemenea,

ca și în cazul celorlalte alimen-

te, condimentele bio câștigă un

loc din ce în ce mai important în

preferințele celor interesați de un

stil de viață sănătos.

C

e ar însemna

un preparat fără

gustul, aro-

ma și, uneori,

culoarea pe care condi-

mentele o oferă mâncă-

rurilor? Cu ajutorul con-

dimentelor, poți călători

gastronomic în orice colț

al lumii! Chef Gheorghe

Marian Tănase ne ajută

să descoperim mai multe

despre puterea acestora

și despre cum trebuie

să le folosim astfel încât

să obținem preparate

savuroase.

Radu Ioan Mânea

Unele condimente

pot fi asociate rapid

cu anumite bucătării:

mediteraneană,

chinezească, indiană etc.

Ce exemple ne puteți da?

Este foarte ușor să asociem

anumite condimente cu

gastronomia unei țări sau

regiuni. De obicei, dacă spun

chilli, mă gândesc la Mexic,

dacă spun curry, mă gândesc la

India, dacă spun oregano, la o

pizza italienească și, de fapt, la

toată bucătăria mediteraneană,

în timp ce sosul de soia este

definitoriu pentru bucătăria

asiatică.

De ce să ținem cont când

folosim condimentele?

Dacă aveți experiență în

bucătărie, folosiți condimente

mono și creați propriile rețete și

amestecuri de arome. Dacă, însă,

sunteți la început, puteți să vă

bazați cu încredere pe mixurile

gata preparate și să respectați

dozajul recomandat pe amba-

laj pentru a obține rezultatele

dorite. Condimentele trebuie

adăugate în general în mâncare

aproape de finalul procesului de

gătire pentru a obține o aromă

mai intensă. Nu în ultimul rând,

folosiți întotdeauna condimente

de cea mai bună calitate.

Interviu

Condimentele au puterea

de a transforma o mân-

care obișnuită într-un

preparat special. Cum și

cât de mult influențează

acestea gustul prepara-

tului final?

Combinând ingenios condimen-

tele, orice preparat poate deveni

o surpriză plăcută pentru cel

care îl degustă – mai ales dacă

anterior a testat preparatul doar

cu tradiționalele sare și piper. În

funcție de preparat, gustul este

influențat de condimente până

la 100%.

„Dacă aveți

experiență

în bucătărie,

folosiți condi-

mente mono

și creați pro-

priile rețete și

amestecuri de

arome. Dacă,

însă, sunteți

la început,

bazați-vă pe

mixurile gata

preparate,

disponibile în

magazine.”

Chef Gheorghe Tănase