NOIEMBRIE 2016
12
A fi specialist în condimente îmbină pasiunea
și cunoștințele gastronomice generale cu
abilitatea de a pune în valoare particularitățile
specifice fiecărui condiment, în contexte,
mixuri și rețete pe gustul tuturor.
Chef Gheorghe Tanase
S PEC I AL I ST Î N CONDIMENTE
CURRICULUM VITAE
Pasionat din copilărie de arta culinară, Chef Gheorghe Marian
Tănase a absolvit cursuri de specialitate în 1998, iar după
doar 2 ani devenise deja bucătar-șef într-unul dintre cele mai
bune restaurante din orașul său natal, Pitești.
Din 2005 lucrează pentru unul dintre cei mai mari producători
de condimente din lume, Fuchs Condimente.
Condimentele pot să și
strice gustul unui
preparat. Cum putem
greși când le folosim?
Lipsa de experiență sau entuzia-
mul de a experimenta pot strica
gustul unui preparat. Putem
greși folosind condimentele
nepotrivite pentru o anumită
rețetă sau într-o cantitate
nepotrivită. Una dintre cele mai
frecvente greșeli este întâlnită
la prepararea cărnii pe grătar,
când aceasta este condimentată
direct, înainte de a o așeza pe
grătar. Astfel, condimentele
sunt primele care se ard. Cel
mai bine este să condimentăm
carnea prin marinare. Pentru a
evita utilizarea condimentelor
nepotrivite, recomand celor
neexperimentați în acest dome-
niu să folosească mixurile gata
preparate, disponibile pe piață
într-o mare varietate.
Există
condimente la modă?
Putem remarca o tendință din ce
în ce mai evidentă a bucătarilor de
a diversifica condimentele utiliza-
te și de a descoperi noi rețete și
gusturi. Tot mai des își fac loc con-
dimente ca chilli, șofran, curcuma,
cardamon, ghimbir sau ameste-
curi de condimente – curry, garam
masala, tandoori. De asemenea,
ca și în cazul celorlalte alimen-
te, condimentele bio câștigă un
loc din ce în ce mai important în
preferințele celor interesați de un
stil de viață sănătos.
C
e ar însemna
un preparat fără
gustul, aro-
ma și, uneori,
culoarea pe care condi-
mentele o oferă mâncă-
rurilor? Cu ajutorul con-
dimentelor, poți călători
gastronomic în orice colț
al lumii! Chef Gheorghe
Marian Tănase ne ajută
să descoperim mai multe
despre puterea acestora
și despre cum trebuie
să le folosim astfel încât
să obținem preparate
savuroase.
Radu Ioan Mânea
Unele condimente
pot fi asociate rapid
cu anumite bucătării:
mediteraneană,
chinezească, indiană etc.
Ce exemple ne puteți da?
Este foarte ușor să asociem
anumite condimente cu
gastronomia unei țări sau
regiuni. De obicei, dacă spun
chilli, mă gândesc la Mexic,
dacă spun curry, mă gândesc la
India, dacă spun oregano, la o
pizza italienească și, de fapt, la
toată bucătăria mediteraneană,
în timp ce sosul de soia este
definitoriu pentru bucătăria
asiatică.
De ce să ținem cont când
folosim condimentele?
Dacă aveți experiență în
bucătărie, folosiți condimente
mono și creați propriile rețete și
amestecuri de arome. Dacă, însă,
sunteți la început, puteți să vă
bazați cu încredere pe mixurile
gata preparate și să respectați
dozajul recomandat pe amba-
laj pentru a obține rezultatele
dorite. Condimentele trebuie
adăugate în general în mâncare
aproape de finalul procesului de
gătire pentru a obține o aromă
mai intensă. Nu în ultimul rând,
folosiți întotdeauna condimente
de cea mai bună calitate.
Interviu
Condimentele au puterea
de a transforma o mân-
care obișnuită într-un
preparat special. Cum și
cât de mult influențează
acestea gustul prepara-
tului final?
Combinând ingenios condimen-
tele, orice preparat poate deveni
o surpriză plăcută pentru cel
care îl degustă – mai ales dacă
anterior a testat preparatul doar
cu tradiționalele sare și piper. În
funcție de preparat, gustul este
influențat de condimente până
la 100%.
„Dacă aveți
experiență
în bucătărie,
folosiți condi-
mente mono
și creați pro-
priile rețete și
amestecuri de
arome. Dacă,
însă, sunteți
la început,
bazați-vă pe
mixurile gata
preparate,
disponibile în
magazine.”
Chef Gheorghe Tănase