MARTIE 2015
20
MARTIE 2015
21
MICUL DEJUN, MASA CEA
MAI IMPORTANTĂ A ZILEI
Ar trebui să ne obișnuim să începem ziua cu
un pahar cu apă călduță cu un pic de lămâie,
ceai sau suc de fructe proaspăt preparat
acasă. În timpul nopții, ne deshidratăm, iar
acest lucru ne dă o stare de oboseală falsă.
Un pahar cu apă ne rehidratează. Atenție,
mulți începem ziua cu o cafea, care des-
hidratează (nu degeaba italienii servesc
împreună cu cafeaua și un pahar cu apă).
La micul dejun putem să mâncăm o felie sau
două de pâine integrală (eventual, făcută în
casă), tartine din orez expandat cu diferite
paste de legume tartinabile (zacuscă de
ciuperci, salată de vinete), fructe proaspete.
Un mic dejun proteic constă în ouă, fierte
sau la tigaie, cu un strop de ulei, o felie de
carne (curcan, pește), o salată cu brânză
UN PRÂNZ
CONSISTENT
FASOLE ROȘIE BIO
LONGEVITA, 500g
18,99
lei
FUSILLI INTEGRALE BIO
DELVERDE, 500g
16,99
lei
OREZ BRUN CU BOB ROTUND
BIO ALL GREEN, 500g
7,79
lei
PULPĂ DE ROȘII
DELHAIZE BIO, 400g
9,49
lei
PASTE SPIRELLI
CASINO BIO, 500g
6,49
lei
ULEI BIO 4 SEMINȚE
CASINO BIO, 750ml
21,99
lei
TAGLIATELLE
CU OU
CASINO BIO, 250g
6,49
lei
PENNE RIGATE INTEGRALE
CASINO BIO, 500g
6,29
lei
CAFEA
ARABICA BIO
CASINO, 250g
14,49
lei
de-a treia masă importantă a zilei. La cină ar
trebui să mâncăm cumpătat și să nu facem
excese, fiindcă ritmul metabolic scade seara,
iar digestia este mai lentă. Combinațiile hi-
percalorice, cu mulți carbohidrați și grăsimi,
ne fac rău, chiar dacă nu simțim pe moment.
Preparatele din carne de porc tocată și
prăjită (chiftele, pârjoale), micii și cârnații,
cartofii prăjiți cu cașcaval pané și pâine sunt
o combinație familiară nouă, dar greșită.
Nutriționiștii români încearcă din răsputeri
să avertizeze că unele dintre obiceiurile
noastre alimentare ne fac rău. Problema nu
este, deci, că mâncăm carne de porc, ci felul
în care o gătim și garnitura cu care o combi-
năm. O masă de seară sănătoasă constă, de
exemplu, în mușchi de porc la tigaie cu o sa-
lată de murături sau pește gras (ton, somon,
macrou) cu garnitură de legume (spanac,
conopidă, sparanghel, morcovi, fasole verde,
mazăre) sotate ușor sau la cuptor, cu un
dressing lejer. Ciorba sau supa, mai ales de
acum încolo, când vor apărea legume de
sezon, ar trebui să fie masa noastră de seară
cel puțin de două ori pe săptămână. Sau
putem să ne înfruptăm la cină dintr-o salată
mediteraneană mare, cu ulei de măsline și
ierburi aromatice din belșug. Brânzeturile
slabe și iaurturile sunt și ele o alegere bună
seara. De exemplu, putem încerca o cremă
de iaurt cu mentă în care înmuiem diferite
legume crude (tulpină de țelină, morcovi și
castraveți tăiați bastonașe). După cină, un
ceai cald de plante, cum e cel de la Fares,
are efecte benefice.
MESELE DE SĂRBĂTOARE
Ne place mâncarea italienească sau gre-
cească și ne bucurăm că nutriționiștii spun
că dieta mediteraneană este printre cele mai
sănătoase din lume. Dar ignorăm faptul că,
în mod obișnuit, grecii nu mănâncă așa cum
mâncăm noi când ajungem la ei în vacanță,
de la miel la platouri cu caracatițe, și nici
italienii nu mănâncă pizza și panettone în
fiecare zi. De fapt, studiind dieta meditera-
neană, vedem cu surprindere că italienii (de
exemplu) servesc carne roșie sau prăjituri
de casă doar ocazional, de două-trei ori pe
lună, în weekend sau de sărbători. În progra-
mul nostru de primăvară, pentru un stil de
viață sănătos, trebuie să includem mesele
de weekend și de sărbătoare. Dacă reușim
să schimbăm proporția alimentelor și, în mod
obișnuit, să înclinăm brațul balanței spre
legume, carne slabă, lactate, fructe, pește
etc., de două-trei ori pe lună, la o petrecere
sau o sărbătoare, putem să ne bucurăm
liniștiți de o friptură suculentă de vită sau
de porc, de cartofi copți cu un dressing ușor
sau de o prăjitură cu ciocolată. Important
este ca aceste alimente să nu fie baza dietei
noastre zilnice, ci excepția.
DETOXUL ȘI POSTUL
NU SUNT CURE DE SLĂBIRE
Un subiect la modă, detoxifierea
organismului (pe scurt, detoxul) este,
de fapt, o necesitate și ar trebui făcută
de două ori pe an, primăvara și toamna.
etc. Amestecul lactatelor cu fructele, ca
în popularul iaurt cu fructe, îngreunează
digestia și favorizează depunerea grăsimilor,
deci ar trebui evitat. Laptele sau iaurtul se
recomandă ca atare sau în combinație cu
cereale, müsli, semințe, nuci, miere de albi-
ne. Dacă ne e poftă de ceva dulce, putem să
facem clătite cu nuci și miere sau magiun de
prune, să desfacem un compot din rezerva
strategică din cămară sau să mâncăm câte-
va felii de ananas proaspăt.
NU SĂRI PESTE PRÂNZ!
Dacă la prânz nu suntem acasă, ci la birou,
la școală sau pe drumuri, eventual ocupați
până peste cap, uneori nici nu ne dăm seama
că sărim peste masa de prânz. Dar am stabi-
lit deja că trei mese regulate sunt un subiect
nenegociabil. Va trebui, în funcție de locul
în care ne aflăm la prânz, să găsim o soluție
potrivită.
O supă de legume – pe bază de roșii,
broccoli sau ciuperci – sau o ciorbă cu
de toate (carne, legume) este sățioasă și
ușoară. Mai poți încerca pește sau carne de
pui (200g) cu salată de varză, ardei copți
sau orez. Încearcă orezul brun, care păstre-
ză întreaga cantitate de fibre și germeni din
cereale, chiar dacă nu e atât de pufos ca cel
alb. În plus, orezul brun menține glicemia în
limite normale. Pastele se fac rapid și pot fi
combinate cu o mare diversitate de sosuri.
Dacă la prânz ești la birou și nu poți încălzi
mâncare de acasă, adu-ți salată la borcan.
Ai nevoie de un așa-numit borcan Mason
pentru salată, înalt, cu capac înfiletabil.
Îl umpli de acasă, punând ingredientele
pe straturi, ținând cont că-l vei răsturna
într-un bol ca să mănânci. Deci începi cu
dressing‑ul, care va fi stratul de la baza
borcanului. Continui cu ingredientele umede
(roșii, castraveți), apoi pui o „barieră” de
morcovi rași, alune, năut sau fructe uscate,
care să păstreze uscate frunzele de salată
de deasupra. Adaugă un strat de cubulețe
de brânză, fasole, mazăre sau fâșii de carne
de pui. Ultimul strat, de deasupra, trebuie
să fie din ingrediente uscate (de exemplu,
crutoane) sau ierburi aromatice. Când ești
în mișcare, poți avea pregătită, ca să ai la în-
demână când ți se face foame, o casoletă cu
piept de pui (rezistă bine și se poate mânca
și rece), un ou fiert, o banană sau un măr.
Alege ce să mănânci în funcție de ceea ce-ți
place. De exemplu, dacă preferi mâncarea
mexicană, poți folosi unul dintre ingrediente,
fasolea roșie de la Longevita, în tot felul de
rețete (garnitură pentru friptură, salate).
Pe după-amiază, când ne scade glicemia,
simțim nevoia să luăm o gustare. Încearcă
un fruct, un fresh de portocale, un pumn
de nuci sau o bucată de ciocolată neagră.
Păstrând constant nivelul glicemiei, o să
avem un tonus bun tot timpul zilei.
CINE VINE LA CINĂ?
La finalul zilei, ne întoarcem acasă, ieșim
în oraș cu prietenii sau mergem în vizită.
În oricare dintre situații, trebuie să ne ținem
de programul nostru și să respectăm cea
O cură de detoxifiere se referă la o perioadă
scurtă de timp în care ajutăm organismul
să se reseteze. Adică creăm premisele
pentru ca metabolismul să fie încetinit și
energia să fie consumată altcumva, astfel
încât sistemul digestiv să se regleze.
Digestia și metabolizarea substanțelor
nutritive consumă cea mai mare parte
din doza noastră de energie, până la
70-80%. Ușurând digestia, organismul
redirecționează energia spre alte scopuri.
Primăvara, trecem de la dieta de iarnă,
bogată în grăsimi și făinoase, la cea de
vară, bogată în hrană vie, iar organismul are
MÜSLI
DELHAIZE BIO, 500g
16,49
lei
MIERE DE IZMĂ BIO
APIMOND, 350g
19,99
lei
LAPTE UHT
DELHAIZE BIO, 3,5%, 1 litru
6,64
lei
FĂINĂ INTEGRALĂ
DE GRÂU BIO
BIO ALL GREEN, 1kg
7,79
lei
SIROP DE
ARȚAR BIO
BIO ALL GREEN,
250ml
32,49
lei
MIC DEJUN ENERGIZANT
PÂINE
FĂRĂ GLUTEN
SCHÄR, 200g
7,99
lei
Dosar: Frumusețea e o chestiune de exercițiu
Dosar: Frumusețea e o chestiune de exercițiu