Previous Page  22-23 / 48 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 22-23 / 48 Next Page
Page Background

MARTIE 2015

20

MARTIE 2015

21

MICUL DEJUN, MASA CEA

MAI IMPORTANTĂ A ZILEI

Ar trebui să ne obișnuim să începem ziua cu

un pahar cu apă călduță cu un pic de lămâie,

ceai sau suc de fructe proaspăt preparat

acasă. În timpul nopții, ne deshidratăm, iar

acest lucru ne dă o stare de oboseală falsă.

Un pahar cu apă ne rehidratează. Atenție,

mulți începem ziua cu o cafea, care des-

hidratează (nu degeaba italienii servesc

împreună cu cafeaua și un pahar cu apă).

La micul dejun putem să mâncăm o felie sau

două de pâine integrală (eventual, făcută în

casă), tartine din orez expandat cu diferite

paste de legume tartinabile (zacuscă de

ciuperci, salată de vinete), fructe proaspete.

Un mic dejun proteic constă în ouă, fierte

sau la tigaie, cu un strop de ulei, o felie de

carne (curcan, pește), o salată cu brânză

UN PRÂNZ

CONSISTENT

FASOLE ROȘIE BIO

LONGEVITA, 500g

18,99

lei

FUSILLI INTEGRALE BIO

DELVERDE, 500g

16,99

lei

OREZ BRUN CU BOB ROTUND

BIO ALL GREEN, 500g

7,79

lei

PULPĂ DE ROȘII

DELHAIZE BIO, 400g

9,49

lei

PASTE SPIRELLI

CASINO BIO, 500g

6,49

lei

ULEI BIO 4 SEMINȚE

CASINO BIO, 750ml

21,99

lei

TAGLIATELLE

CU OU

CASINO BIO, 250g

6,49

lei

PENNE RIGATE INTEGRALE

CASINO BIO, 500g

6,29

lei

CAFEA

ARABICA BIO

CASINO, 250g

14,49

lei

de-a treia masă importantă a zilei. La cină ar

trebui să mâncăm cumpătat și să nu facem

excese, fiindcă ritmul metabolic scade seara,

iar digestia este mai lentă. Combinațiile hi-

percalorice, cu mulți carbohidrați și grăsimi,

ne fac rău, chiar dacă nu simțim pe moment.

Preparatele din carne de porc tocată și

prăjită (chiftele, pârjoale), micii și cârnații,

cartofii prăjiți cu cașcaval pané și pâine sunt

o combinație familiară nouă, dar greșită.

Nutriționiștii români încearcă din răsputeri

să avertizeze că unele dintre obiceiurile

noastre alimentare ne fac rău. Problema nu

este, deci, că mâncăm carne de porc, ci felul

în care o gătim și garnitura cu care o combi-

năm. O masă de seară sănătoasă constă, de

exemplu, în mușchi de porc la tigaie cu o sa-

lată de murături sau pește gras (ton, somon,

macrou) cu garnitură de legume (spanac,

conopidă, sparanghel, morcovi, fasole verde,

mazăre) sotate ușor sau la cuptor, cu un

dressing lejer. Ciorba sau supa, mai ales de

acum încolo, când vor apărea legume de

sezon, ar trebui să fie masa noastră de seară

cel puțin de două ori pe săptămână. Sau

putem să ne înfruptăm la cină dintr-o salată

mediteraneană mare, cu ulei de măsline și

ierburi aromatice din belșug. Brânzeturile

slabe și iaurturile sunt și ele o alegere bună

seara. De exemplu, putem încerca o cremă

de iaurt cu mentă în care înmuiem diferite

legume crude (tulpină de țelină, morcovi și

castraveți tăiați bastonașe). După cină, un

ceai cald de plante, cum e cel de la Fares,

are efecte benefice.

MESELE DE SĂRBĂTOARE

Ne place mâncarea italienească sau gre-

cească și ne bucurăm că nutriționiștii spun

că dieta mediteraneană este printre cele mai

sănătoase din lume. Dar ignorăm faptul că,

în mod obișnuit, grecii nu mănâncă așa cum

mâncăm noi când ajungem la ei în vacanță,

de la miel la platouri cu caracatițe, și nici

italienii nu mănâncă pizza și panettone în

fiecare zi. De fapt, studiind dieta meditera-

neană, vedem cu surprindere că italienii (de

exemplu) servesc carne roșie sau prăjituri

de casă doar ocazional, de două-trei ori pe

lună, în weekend sau de sărbători. În progra-

mul nostru de primăvară, pentru un stil de

viață sănătos, trebuie să includem mesele

de weekend și de sărbătoare. Dacă reușim

să schimbăm proporția alimentelor și, în mod

obișnuit, să înclinăm brațul balanței spre

legume, carne slabă, lactate, fructe, pește

etc., de două-trei ori pe lună, la o petrecere

sau o sărbătoare, putem să ne bucurăm

liniștiți de o friptură suculentă de vită sau

de porc, de cartofi copți cu un dressing ușor

sau de o prăjitură cu ciocolată. Important

este ca aceste alimente să nu fie baza dietei

noastre zilnice, ci excepția.

DETOXUL ȘI POSTUL

NU SUNT CURE DE SLĂBIRE

Un subiect la modă, detoxifierea

organismului (pe scurt, detoxul) este,

de fapt, o necesitate și ar trebui făcută

de două ori pe an, primăvara și toamna.

etc. Amestecul lactatelor cu fructele, ca

în popularul iaurt cu fructe, îngreunează

digestia și favorizează depunerea grăsimilor,

deci ar trebui evitat. Laptele sau iaurtul se

recomandă ca atare sau în combinație cu

cereale, müsli, semințe, nuci, miere de albi-

ne. Dacă ne e poftă de ceva dulce, putem să

facem clătite cu nuci și miere sau magiun de

prune, să desfacem un compot din rezerva

strategică din cămară sau să mâncăm câte-

va felii de ananas proaspăt.

NU SĂRI PESTE PRÂNZ!

Dacă la prânz nu suntem acasă, ci la birou,

la școală sau pe drumuri, eventual ocupați

până peste cap, uneori nici nu ne dăm seama

că sărim peste masa de prânz. Dar am stabi-

lit deja că trei mese regulate sunt un subiect

nenegociabil. Va trebui, în funcție de locul

în care ne aflăm la prânz, să găsim o soluție

potrivită.

O supă de legume – pe bază de roșii,

broccoli sau ciuperci – sau o ciorbă cu

de toate (carne, legume) este sățioasă și

ușoară. Mai poți încerca pește sau carne de

pui (200g) cu salată de varză, ardei copți

sau orez. Încearcă orezul brun, care păstre-

ză întreaga cantitate de fibre și germeni din

cereale, chiar dacă nu e atât de pufos ca cel

alb. În plus, orezul brun menține glicemia în

limite normale. Pastele se fac rapid și pot fi

combinate cu o mare diversitate de sosuri.

Dacă la prânz ești la birou și nu poți încălzi

mâncare de acasă, adu-ți salată la borcan.

Ai nevoie de un așa-numit borcan Mason

pentru salată, înalt, cu capac înfiletabil.

Îl umpli de acasă, punând ingredientele

pe straturi, ținând cont că-l vei răsturna

într-un bol ca să mănânci. Deci începi cu

dressing‑ul, care va fi stratul de la baza

borcanului. Continui cu ingredientele umede

(roșii, castraveți), apoi pui o „barieră” de

morcovi rași, alune, năut sau fructe uscate,

care să păstreze uscate frunzele de salată

de deasupra. Adaugă un strat de cubulețe

de brânză, fasole, mazăre sau fâșii de carne

de pui. Ultimul strat, de deasupra, trebuie

să fie din ingrediente uscate (de exemplu,

crutoane) sau ierburi aromatice. Când ești

în mișcare, poți avea pregătită, ca să ai la în-

demână când ți se face foame, o casoletă cu

piept de pui (rezistă bine și se poate mânca

și rece), un ou fiert, o banană sau un măr.

Alege ce să mănânci în funcție de ceea ce-ți

place. De exemplu, dacă preferi mâncarea

mexicană, poți folosi unul dintre ingrediente,

fasolea roșie de la Longevita, în tot felul de

rețete (garnitură pentru friptură, salate).

Pe după-amiază, când ne scade glicemia,

simțim nevoia să luăm o gustare. Încearcă

un fruct, un fresh de portocale, un pumn

de nuci sau o bucată de ciocolată neagră.

Păstrând constant nivelul glicemiei, o să

avem un tonus bun tot timpul zilei.

CINE VINE LA CINĂ?

La finalul zilei, ne întoarcem acasă, ieșim

în oraș cu prietenii sau mergem în vizită.

În oricare dintre situații, trebuie să ne ținem

de programul nostru și să respectăm cea

O cură de detoxifiere se referă la o perioadă

scurtă de timp în care ajutăm organismul

să se reseteze. Adică creăm premisele

pentru ca metabolismul să fie încetinit și

energia să fie consumată altcumva, astfel

încât sistemul digestiv să se regleze.

Digestia și metabolizarea substanțelor

nutritive consumă cea mai mare parte

din doza noastră de energie, până la

70-80%. Ușurând digestia, organismul

redirecționează energia spre alte scopuri.

Primăvara, trecem de la dieta de iarnă,

bogată în grăsimi și făinoase, la cea de

vară, bogată în hrană vie, iar organismul are

MÜSLI

DELHAIZE BIO, 500g

16,49

lei

MIERE DE IZMĂ BIO

APIMOND, 350g

19,99

lei

LAPTE UHT

DELHAIZE BIO, 3,5%, 1 litru

6,64

lei

FĂINĂ INTEGRALĂ

DE GRÂU BIO

BIO ALL GREEN, 1kg

7,79

lei

SIROP DE

ARȚAR BIO

BIO ALL GREEN,

250ml

32,49

lei

MIC DEJUN ENERGIZANT

PÂINE

FĂRĂ GLUTEN

SCHÄR, 200g

7,99

lei

Dosar: Frumusețea e o chestiune de exercițiu

Dosar: Frumusețea e o chestiune de exercițiu