Previous Page  2 / 32 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 2 / 32 Next Page
Page Background

2

www.metro.ro

CLASIFICAREA

VINURILOR

LEGENDA

CUPRINS:

3

MOLDOVA 16

BANAT /

TRANSILVANIA

20

ITALIA

7

DOBROGEA

21

FRANȚA

9

DEALU MARE 18

BAG in BOX 22

INTERNAȚIONALE

13

OLTENIA

19

EFERVESCENTE

CULOARE VIN:

VÂRSTA:

ALTELE:

ALB

1-2 ANI

REGIUNE

ROȘU

2-3 ANI

TIP DE STRUGURI

ROZE

>3 ANI

GUST

RECOMANDARE CULINARĂ

Clasificarea vinurilor după conţinutul de zahăr:

- seci, cu un conţinut în zaharuri de pâna la 4 g/l inclusiv;

- demiseci, cu un conținut în zaharuri cuprins între 4,01 g/l şi 12 g/l inclusiv;

- demidulci, cu un conținut în zaharuri cuprins între 12,01 g/l si 50 g/l inclusiv;

- dulci, cu un conținut în zaharuri de peste 50 g/l.

Clasificarea vinurilor spumante dupa conținutul de zahăr:

- brut natur, maximum 3 g/l;

- extrabrut, între 0 şi maximum 6 g/l;

- brut, maximum 12 g/l;

- extrasec, între 12 şi 17 g/l;

- sec, între 17 şi 32 g/l;

- demisec, între 32 şi 50 g/l;

- dulce, peste 50 g/l.

Clasificarea vinurilor după proveniență:

În funcție de stadiul de maturitate a strugurilor și de caracteristicile lor calitative la cules,

vinurile de calitate cu denumire de origine controlată pot purta următoarele mențiuni

tradiționale:

- vin cu D.O.C. - vin cu denumire controlată obținut din struguri culeși la

maturitate deplină;

- vin cu I.G. - vin cu indicație geografică;

- vin cu denumire de soi, denumit și vin varietal;

- vin fără denumire de soi, denumit simplu vin.

În funcţie de stadiul de maturare a strugurilor şi de caracteristicile lor calitative la cules,

vinurile cu D.O.C. pot purta următoarele menţiuni tradiţionale:

- C.M.D. - vinul obţinut din struguri culeşi la maturitate deplină;

- C.T. - vinul obţinut din struguri culeşi târziu;

- C.I.B. - vinul obţinut din struguri culeşi la înnobilarea boabelor.