2
www.metro.roCLASIFICAREA
VINURILOR
LEGENDA
CUPRINS:
3
MOLDOVA 16
BANAT /
TRANSILVANIA
20
ITALIA
7
DOBROGEA
21
FRANȚA
9
DEALU MARE 18
BAG in BOX 22
INTERNAȚIONALE
13
OLTENIA
19
EFERVESCENTE
CULOARE VIN:
VÂRSTA:
ALTELE:
ALB
1-2 ANI
REGIUNE
ROȘU
2-3 ANI
TIP DE STRUGURI
ROZE
>3 ANI
GUST
RECOMANDARE CULINARĂ
Clasificarea vinurilor după conţinutul de zahăr:
- seci, cu un conţinut în zaharuri de pâna la 4 g/l inclusiv;
- demiseci, cu un conținut în zaharuri cuprins între 4,01 g/l şi 12 g/l inclusiv;
- demidulci, cu un conținut în zaharuri cuprins între 12,01 g/l si 50 g/l inclusiv;
- dulci, cu un conținut în zaharuri de peste 50 g/l.
Clasificarea vinurilor spumante dupa conținutul de zahăr:
- brut natur, maximum 3 g/l;
- extrabrut, între 0 şi maximum 6 g/l;
- brut, maximum 12 g/l;
- extrasec, între 12 şi 17 g/l;
- sec, între 17 şi 32 g/l;
- demisec, între 32 şi 50 g/l;
- dulce, peste 50 g/l.
Clasificarea vinurilor după proveniență:
În funcție de stadiul de maturitate a strugurilor și de caracteristicile lor calitative la cules,
vinurile de calitate cu denumire de origine controlată pot purta următoarele mențiuni
tradiționale:
- vin cu D.O.C. - vin cu denumire controlată obținut din struguri culeși la
maturitate deplină;
- vin cu I.G. - vin cu indicație geografică;
- vin cu denumire de soi, denumit și vin varietal;
- vin fără denumire de soi, denumit simplu vin.
În funcţie de stadiul de maturare a strugurilor şi de caracteristicile lor calitative la cules,
vinurile cu D.O.C. pot purta următoarele menţiuni tradiţionale:
- C.M.D. - vinul obţinut din struguri culeşi la maturitate deplină;
- C.T. - vinul obţinut din struguri culeşi târziu;
- C.I.B. - vinul obţinut din struguri culeşi la înnobilarea boabelor.