Timp liber
30
După cum ştim, un trabuc este un
pachet rulat, bine uscat şi fermentat
de tutun, învelit într-o foaie de tutun,
care se aprinde, astfel încât să poată
fi fumat. Ceea ce ştim mai puţin este
faptul că tutunul pentru trabucuri
este cultivat în cantităţi semnificative
în Brazilia, Camerun, Cuba, Republica
Dominicană, Honduras, Indonezia,
Mexic, Nicaragua, Estul Statelor Unite
ale Americii şi România!
Dar mai mult decât un tutun, un trabuc
reprezintă un indicator al unui anumit
stil de viaţă, sau al aderării la acele
valori şi norme legate de un mod de
trai considerat elitist, diferenţiator,
elegant, al unei clase sociale superioare.
Trabucul, prin trăsăturile pe care le
primeşte din această investire socială,
devine un simbol atât al unei tradiţii
de consum de lux, cât şi al unui
rafinament al gusturilor. Astfel privit,
trabucul poate fi consumat într-un
cadru elegant, cu o atmosferă cochetă,
într-un salon plin de lume bună, sau
dimpotrivă, în intimitatea locului tău
de retragere oferindu-ţi un moment de
relaxare şi plăcere solitară cu un gust
aparte.
Trabucurile se deosebesc în funcţie de
calitatea lor, de ţara de provenienţă,
de aromele pe care le au. Fiind un
produs de lux, nu este de neglijat
nici aprecierea lor după frumuseţea
ambalajelor sau după renumele pe
care diferite mărci îl au. Aici intervin
marcile, tara producatoare, pana la un
anumit trabuc pe care si-l doreste. Daca
vrei să alegi un trabuc bun, pentru tine
sau pentru a oferi un cadou deosebit
unui prieten ori partener, e bine să te
informezi şi să te inspiri de pe siturile
special dedicate trabucurilor, cum sunt
Cigars Review pentru cele cubaneze,
Cigar Aficionado pentru altele, Cigar
Inspector.
Consumatorii ocazionali sau începători
vor aprecia mai bine un trabuc mai
slab şi cu o dimensiune mai mică.
Astfel, aceştia vor savura
aroma tutunului, evitând
efectele neplăcute şi
periculoase, datorate
inhalării de nicotină,
ameţeală sau leşin. Trebuie
informaţi de asemenea
şi asupra pericolului de
a funa trabuc în spaţii
mici şi închise, neaerisite,
datorită monoxidului de
carbon degajat. Dacă
se alege un trabuc tare
şi de dimensiune mai
mare, e bine să nu fie
oferit începatorilor sau nefumătorilor,
pentru că în loc să obţinem un efect
de simpatie, putem cauza o neplăcere
celui care îl primeşte şi îl testează.
Pentru taria trabucului, otientative
sunt clasificările pe care le găsiţi pe
site-ul Top Cubans. Interesantă devine
alegerea unui trabuc pentru un
cunoscător, acestuia ar trebui să-i afli
preferinţele pentru a-l surprinde cu
ceva ce îşi doreşte de mult, cu ceva ce
apreciază sau cu ceva ce descoperă cu
încântare. Satisfacţia va fi cu atât mai
mare de ambele părţi.
Dacă am ales trabucurile, mai sunt
câteva aspecte de care trebuie să ţinem
cont atunci când le cumpărăm din
magazin. În primul rând, se impune
verificarea faptului că sunt păstrate
în humidor şi că higrometrul indică
în jur de 70%. Apoi, e de preferat să
le cumpărăm direct de la magazin
şi nu online, ca să le putem verifica
elasticitatea, aspectul şi mirosul.
Dacă le cumpărăm online, ar trebui să
cerem vânzătorului să ne desigileze
cutia pentru verificare, este o garanţie
în plus că nu luăm trabucuri mucegăite.
Încă un aspect, atenţie cum păstrăm
trabucurile în condiţii optime până
când le oferim sau le consumăm. Dacă
se usucă, trabucurile nu mai au valoare,
iar dacă oferim unui cunoscător un
trabuc uscat, acesta va fi dezamăgit,
mai ales dacă primeşte un trabuc bine
cotat. Trabucurile cumpărate online
din occident sunt expediate în pungă
vidată. Punga se deschide doar înainte
cu cateva ore de a împacheta cadoul.
Dacă le luam din România, o solutie
este să le ţinem într-o pungă specială
pentru trabuc, bine închisă. Nu ne
rămâne decât să îl oferim cu cea mai
potrivită ocazie sau să-l savurăm cu
plăcere în compania prietenilor.
Dar să nu uităm, înainte de toate, că
tutunul dăunează grav sănătăţii!
›
›
Momente de relaxare de lux
Despre trabucuri