Î Într-o localitate idilică din Texas se află un restaurant mic cu preparate la grătar, care este deschis doar sâmbăta între orele 8:00 și 12:00. Pasionații de grătar se așază răbdători la coadă încă de la 5:00 dimineața, așteptând să savureze grătarul mult dorit. Însă atenție! Cine vrea să mănânce aici, trebuie să fie rapid: la ora 10:00, de obicei, totul este deja vândut. Snow’s BBQ din Lexington a devenit emblematic datorită bucătăreselor și este enumerat întotdeauna în topul evaluărilor revistei de specialitate „Texas Monthly“. În 2017 a fost ales chiar cel mai bun restaurant cu preparate de grătar din tot statul Texas. Norma Frances „Tootsie“ Tomanetz în vârstă de 85 de ani stă aici la afumătoarele dense, cu fața în fum, șorțul negru și plin de grăsime. Pe mâinile ei aspre sunt clar vizibile urmele muncii de ani de zile la grătar. Ea se descrie singură ca „workaholic“ și nu prea înțelege agitația în privința ei și a grătarului ei. Întrucât pentru texana autentică, grătarul este cel mai normal lucru din lume. Nu are nicio rețetă secretă despre care este adesea întrebată. Ea pregătește de peste 40 de ani grătar și atât. Însă nu este atât de ușor pe cât se spune. Este necesară multă experiență pentru a te descurca cu dogoarea focului și prepararea cu fum în afumătoarele gigantice. Tootsie poate aprecia exact cât de mult îi trebuie unui tip de carne, dacă și cum trebuie unsă cu apă în timpul preparării, cum se marinează sau cum se taie după afumare. Prepararea grătarului înseamnă artă și meșteșug. Zarva din jurul grătarului ei o bucură totuși. Îi place să stea de vorbă cu vizitatorii, acceptă să facă numeroase poze. „Am întâlnit deja oameni din toată lumea,“ povestesc Tootsie și Kerry Bexley, proprietarul restaurantului Snow’s, „iar partea nebunească este că unii clienți, veniți de departe, se tot întorc.“ Ca la restaurantele de lux, cu bucătari distinși cu o stea Michelin, așa este și la Texas BBO: nu contează să îți reușească o dată preparatul și bucătarul să aibă idei excentrice. Mai degrabă contează nivelul înalt și constant al calității. Experiența lui Tootsie este inestimabilă în acest sens, întrucât stă deja de peste 40 de ani la grătar și mai are și acum dorința de a-și îmbunătății munca permanent. Prin hărnicia și disciplina ei a ajuns Snow’s BBQ din Lexington o atracție turistică. Dacă anterior gătea numai pentru localnici, în prezent se așteaptă în fiecare sâmbătă la o comunitate de fani care sunt din ce în ce mai numeroși. „Pentru mine, Tootsie este cel mai harnic și mai grozav om pe care l-am cunoscut vreodată. Sunt fascinat de amabilitatea ei și de grătarul incredibil în care investește atât de multă dragoste și răbdare“, povestește artistul texan Jon Flaming, care este un fan recunoscut al lui Tootsie Tomanetz. În fiecare vineri se aprind la Snow’s luminile în mijlocul nopții, afumătoarele uriașe sunt puse în funcțiune și se prepară cu atenție bucățile de carne. Fumul este evacuat prin țevi, în curte sunt stive de metri întregi de lemn pentru cuptoare. Merită să ajungi devreme. Specialitățile la grătar ale lui Tootsie sunt deja vândute de cele mai multe ori în jurul orei 10:00. Nu este de mirare că fanii ei așteaptă deja la coadă de la ora 5:00 39

RkJQdWJsaXNoZXIy ODMzMzU=