FIBRE DIN LAPTE. REZISTENTE CA BUMBACUL, MOI CA MĂTASEA Îmbrăcămintea din fibre de lapte este plăcută pentru piele, reglează temperatura și poate fi transformată în compost atunci când nu mai este folosită Materiale inovatoare sunt produse și în Germania. „Pentru mine, durabilitatea este o gestionare rațională a resurselor”, spune Anke Domaske care a descoperit un procedeu de extragere a fibrelor din lapte. Un motiv decisiv pentru dezvoltarea acestei idei, care a apărut în urmă cu peste 80 de ani, a fost un caz de boală în familie. Când tatăl ei vitreg s-a îmbolnăvit de leucemie, el a dezvoltat o intoleranță la fibre textile. Nu mai putea purta haine obișnuite. Tânăra creatoare de modă a decis atunci să facă ceva în acest sens. A învățat să coasă de la mama ei și, în plus, a studiat microbiologia. Domaske a îmbunătățit fibrele din cazeină, adică proteinele din lapte, lucrând cu o mare perseverență. A obținut un material moale ca mătasea, rezistent ca bumbacul și complet lipsit de aditivi chimici. Dar producerea materialelor din lapte nu este cumva o risipă iresponsabilă de hrană? „Nu” răspunde ea hotărât; „numai în Germania se aruncă anual peste 2 milioane de tone de lapte, pentru că nu corespund criteriilor pentru alimente. Deci noi reciclăm o materie primă care de fapt ar fi eliminată!” Îmbrăcămintea este doar una dintre posibilitățile de utilizare inovatoare a laptelui. Textile pentru gospodărie, cosmetice, mobilier și altele ar putea fi produse în curând prin acest procedeu durabil. 50

RkJQdWJsaXNoZXIy ODMzMzU=