Ce te-a făcut să alegi tocmai România? Fiind un bucătar de renume, ai putut alege orice țară. Întâmplarea a făcut ca un prieten bun, director al unui restaurant la care am lucrat în Paris, să-mi propună să mergem în vacanță câteva zile în România. Ne-am distrat pe cinste, iar de atunci au mai urmat câteva vacanțe în România, iar în final, nu am mai plecat de aici. Știai ceva la momentul acela despre bucătăria românească? Nimic. De fapt, nu cunoșteam nimic despre această țară, doar câteva știri de la televiziunile franceze. Cum a fost prima ta experiență când ai mâncat un preparat românesc? Mai ții minte acel moment? Desigur! Prima dată când am venit în România am mâncat mici. Țin minte că prima impresie a fost că aveau un gust foarte neobișnuit, dar erau și foarte gustoși. Îmi amintesc perfect. Prietenul meu român m-a dus la bunica lui care ne aștepta cu masa pregătită. Ne-a servit cu ciorbă de pui à la grec. Nu mai mâncasem niciodată așa ceva. Pentru mine a avut un gust deosebit. Apoi am mâncat sarmale cu mămăligă, smântână și ardei iute. A fost foarte gustos, dar total neobișnuit pentru gusturile mele. Și de cât timp a devenit România noua ta casă? Cred ca am venit de 12 ani. Iar acum nu mai vreau să plec. Am rămas aici și nu m-aș mai întoarce. Am de toate. Dacă locuiești de atât timp aici, înseamnă că ai apucat deja să petreci câteva sărbători în stil românesc. Ai întâlnit vreo tradiție care să-ți placă în mod deosebit la sărbătorile de iarnă? Da. Sunt un mare fan al tradiției de Crăciun - tăiatul porcului. Pentru mine acesta este un moment foarte important care marchează începutul sărbătorilor. Să vorbim acum despre bucătăria românească, așa cum o vezi tu, prin ochii unui Chef internațional. Când spui mâncare românească, care este primul fel de mâncare care îți vine în minte? Mămăligă și ciorbă de burtă. Sunt un mare fan al ciorbei de burtă. Pentru mine ciorba de burtă este incredibilă. Îmi plac și ciorbele de perișoare, văcuță și de pui, însă cea de burtă este nemaipomenită. Cu puțină smântână, un pic de pălincă, asta te trezește perfect. Știm că che i au viziunile lor asupra preparatelor. Dacă ar să reinterpretezi un preparat românesc la masa de Crăciun, pe care l-ai alege? Și cum l-ai prepara în stil propriu? Eu nu sunt un mare fan al reinterpretărilor. Pentru mine cel mai important este gustul. Dar uite, de exemplu, am o rețetă proprie pentru sarmale. Să îți zic cum: le gătești normal, ori în foi de viță, ori în foi de varză, iar la sfârșit, când sunt aproape gata, le gătești în crustă de sare. Și capătă un gust, cum să zic, nepaipomenit. Sarmalele se gătesc cu aburi, cu miros de bacon, iar când deschizi crusta de sare, este o explozie de savoare, este wow. 12

RkJQdWJsaXNoZXIy ODMzMzU=