Re c oma nd a r e DECEMBRIE 2017 42 După un concept farm to table , ce implică produse și ingrediente provenite direct de la ferme locale, Maize face primii pași în peisajul select al restaurantelor ce nu trebuie ratate. Un spațiu mic, casual dining, doar 50 locuri, deschis la început de noiembrie în mansarda unui imobil de pe strada Paris, în Piața Dorobanților, Maize are una dintre cele mai transparente bucătării și se bazează pe produsul sezonier de fermă. Zona fierbinte a restaurantului este Chef’s Table, unde se simte experiența Maize 360 (de grade), unde Chef Alex Petricean pregătește un meniu de degustare în spiritul Maize și în maniera sa unică. Iar acest meniu mai are o poveste: în fiecare anotimp își va schimba numele: Austrul – vara, Nemirul – toamna, Crivățul – iarna și Zefirul – primăvara. Ineditul și parte din marcă, de altfel, este o incintă de gătit pe scripeți cu foc pe lemne, ce te duce cu gândul mult înapoi în timp… Loc numai bun de poveste cu prietenii și de savurat tot ce are moștenirea tradițională gastronomică mai bun de oferit. Bineînțeles, reinterpretată! Se gătește mult la foc deschis, rapid și eficient, dar și în timp mai îndelungat, când vine vorba de gusturi puternice. Cea mai mare provocare o reprezintă ritmul naturii. Prin urmare, meniul va fi diferit în funcție de anotimp, vor găti ce va da natura fermelor. Asta nu înseamnă că Maize se va aproviziona doar de la ferme locale. Sunt pregătiți să facă loc în meniu oricărui ingredient, oricât de exotic ar fi, atâta vreme cât provine dintr-o cultură naturală, o fermă. Merele coapte în fân și dovleacul afumat la jar stau la baza a două dintre deserturile Maize. Meniul de degustare conține o variantă de musaca dulce cu doar trei ingrediente: roșii, cartofi și vinete. Și dacă tot am pomenit de cartof, ce părere aveți de înghețata de cartof? Nu doar conceptul și meniul sunt interesante la Maize, ci și modul în care este gândit spațiul, cu totul. Bucătăria deschisă este conturată de trei baruri. Fiecare vede ce și cum se gătește și poate dialoga permanent cu bucătarul. Cam asta e ideea: un loc interactiv, unde toată lumea vorbește cu toată lumea, explică Mircea Varlam, numele din spatele Maize, alături de Cristi Roman. Delimitarea spațiului se face fără să fie împiedicată vederea. Zona de bar are o atmosferă de bistro, iar în fața grătarului, unde blatul și scaunele sunt mai joase, cadrul este mai elegant. La fel și meniul de aici! O a treia zonă este gândită ca lounge, spre terasă, unde tronează o canapea de 4 metri. Restul meselor nu fac altceva decât să lege aceste spații, într-o unitate incredibilă în atâta diversitate. Și mai sunt câteva lucruri de notat. Designul urmează același concept de “natural”, produse hand made, plecând de la farfurii și până la mese, lucrate de producători autohtoni. Maize este un spațiu luminos, aerisit, care îți conferă o stare de bine, de relaxare. Cât despre cel care se ocupă de bunăstarea papilelor noastre gustative… Alex Petricean și-a descoperit pasiunea și aptitudinile pentru meseria de bucătar la Masterchef. Pasiunea a devenit profesie, Alex specializându-se atât în străinătate, cât și în țară. El s-a alăturat proiectului în primul rând pentru că se potrivește conceptului farm to table , el însuși fiind îndrăgostit de natură și pasionat de a scoate în evidență tot ce are ea mai bun să ne ofere. Alături de echipa entuziastă, la Maize vei simți gustul anotimpurilor și al celor mai bune produse pe care ni le aduce fiecare în parte, într-o prezentare fără cusur și fără compromisuri privind calitatea ingredientelor! table farm to from M a i

RkJQdWJsaXNoZXIy ODMzMzU=