DECEMBRIE 2017 22 Inspirație pentru Sărbători magice! dosar Moș Crăciun deja își pregătește sania plină cu daruri în Laponia, așadar este timpul să ne pregătim să-l întâmpinăm cum se cuvine. Și pe el și Anul Nou ce se grăbește să răzbată. Plăcere pentru ochi, pentru papilele gustative, pentru mai mici și mai mari, mesele de sărbătoare sunt speciale și trebuie tratate ca atare. Ingredientele mesei tradiționale de Crăciun și Revelion sunt mereu aceleași, dar nu strică să încercăm mereu ceva nou. Ce alegem de data aceasta? Un meniu special sau poate un decor chic ? Poate și una și alta, așadar vă invităm la o nouă călătorie culinară printre tradițiile și bucătăriile lumii. Petrecerile de sfârșit de an sunt în primul rând despre atmosferă. Un brad perfect decorat, în culorile specifice Crăciunului, alb, argintiu, verde și roșu sau poate ceva mai baroque, auriu și albastru, ideea de bază este mereu aceeași: să ne reprezinte. Fie mergem pe mâna tradiției și scoatem din cutii globurile din copilărie și așezăm sub pom vechiul trenuleț electric și Toboșarul- Spărgător de Nuci, fie alegem un stil minimalist, cu un brad improvizat din luminițe, totul e ca, în final să putem pătrunde spiritul sărbătorii. Cu sau fără șosete atârnate de șemineu, Crăciunul este despre căldură și familie, despre a dărui bucurie și a duce mai departe tradiția sărbătorii. Deși cei mai bucuroși de apropierea Crăciunului sunt copiii, putem să ne amintim alături de ei de plăcerea decorurilor de sărbătoare, luminându-ne casa cu beculețe și agățând vâsc și rămurele în locuri unde ne pot aminti ușor că zilele de vacanță și întâlnirea cu familia și prietenii sunt aproape. De altfel, Crăciunul este în esență o sărbătoare a bucuriei. Se încheie o lume și începe alta, așa cum anul se apropie de final pentru a face loc altuia. O ciclicitate marcată de toate popoarele, inclusiv prin meniuri simbolice. Pregătirile de Crăciun încep cu multe zile înainte, așadar este bine să vă gândiți din timp ce vă doriți pentru masa festivă. Tradiție sau inovație? Poate ar fi o idee să mer- gem și anul acesta pe tradiție de Crăciun și inovarea pentru Revelion, astfel încât să ne bucurăm de tot ceea ce au acestea de oferit. Crăciunul în Europa Belgienii aleg de cele mai multe ori curcanul sau gâsca pentru friptura de Crăciun. Obiceiul locului, în funcție de regiuni, mici biscuiți crocanți delicioși, cu imaginea copilului Iisus, dar și clătite din făină de hrișcă cu mere. De aseme- nea, sunt specifice mici prăjituri de turtă dulce, în formă de personaje, între care nu lipsește Sfântul Nicolae. Nelipsit de pe masa tradițională de Crăciun, în Franța , este curcanul umplut cu castane sau claponul, o delicatesă culinară, gătit tot cu castane, iar meniul cuprinde antreuri, fel principal și desert. Deși nu pare mult, totul cere timp de pregătire și bună organizare. La capitolul antreuri, francezii aleg necondiționat foie gras, Saint-Jacques, un cârnat alb numit boudin blanc și somon. Nu ai cum să greșești cu un astfel de meniu. Tradițională pe masa de Crăciun este prăjitura Bûche de Noël, specifică atât francezilor, cât și belgienilor, elvețienilor și Quebec- ului, adică în general țărilor francofone. Tradiția culinară reproduce un ritual al celebrării solstițiului de iarnă, obicei atestat încă din Evul Mediu și răspândit, ulterior în Europa. Un trunchi de copac, de preferință pom fructifer, era ars în vatră la foc mocnit timp de 12 zile, de la Crăciun la Bobotează, sărbătoarea Epifaniei.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODMzMzU=