Pentru mulți dintre noi, o dimineață rece de Crăciun încă mai miroase a cozonac și lapte cald, mic dejun favorit de vacanță și de sărbătoare. Nu aveam noțiunea timpului, în copilărie, dar știam că dacă se pregătește bunica de frământat și bunicul dă cutiile cu globuri jos din pod, Moș Crăciun sigur își înhamă renii să pornească spre copiii cuminți. Pe el și astăzi copiii vor să îl îmbuneze tot cu o felie de cozonac și un pahar cu lapte, atât este de prețios miezul lui galben și pufos! Această pâine dulce, dospită și frământată cu lapte, unt, ou și zahăr, pe care o întâlnim în multe din bucătăriile lumii, indiferent pe ce meridian este băgată la cuptor, ne cucerește invariabil, mai ales de sărbători. Povestea cozonacului românesc nu este mai puțin spectaculoasă decât a fraților lui cozunac (Bul- garia), tsoureki (Grecia), panettone (Italia) sau gugelhupf sau kugelhupf (Germania) și chiar și în țară vine într-o mare varietate de forme și rețete. De altfel, putem vorbi chiar de rețete de familie, pentru că fiecare bucătăreasă care se respectă, dincolo de regiune, are o rețetă transmisă din generație în generație. În Moldova sunt specifici cozonacii rotunzi si înalţi, neumpluţi, a căror compoziţie conţine până la 20 de ouă, unt, coji rase de lămâie sau/și portocale și stafide, iar în Ardeal sunt renumiți co- zonacii cu mac. Și dacă tot am pomenit de regiuni, ei bine, dacă nu îndrăzniți să vă încercați puterile cu frământatul, încercați cozonacul bucovinean de la Mega Image, Gusturi românești. Cu siguranță o să vreți să-i aflați rețeta și secretele. La fel de bine, însă, puteți alege un cozonac Gusturi românești cu nucă, cacao, rahat și stafide, făcut după rețete tradiționale din Mărginimea Sibiului, din ingrediente naturale, cu ouă provenite de la găini crescute la sol. Cel dintâi secret la cozonac este legat de dragos- tea pentru cei cărora îl oferiți. Este despre grijă și iubire, familie și tradiție, atenție și gând bun. Iar cel de-al doilea este despre cele mai bune ingredi- ente pe care le alegeți. Dar pentru a fi mai mult decât o pâine dulce, bine coaptă, pe vremuri pregătirea lui era ritual. Toate ingredientele erau scoase de la rece de cu seară, iar covata pentru frământat curățată bine și înfăi- nată. Iar a doua zi, în timp ce cuptorul se încingea, începea dansul: întâi fără formă și sens, doar praf de făină și galbene insule de ou, apoi tot mai fluid, ca un fuior, cozonacul bine frământat își definește încet-încet forma, în mâinile măiastre. Orice făină ai folosi, oricât lapte și ouă și unt ai pune, dacă nu pui și gândul bun, cozonacul va fi doar un produs, nu un dar al zilelor bune de sărbătoare! Gu s t u r i r omâ n e ș t i FRĂMÂNTAȚI cu dragoste DECEMBRIE 2017 14 Te așteptăm cu zeci de produse în cele două magazine Gusturi românești: pe Bd. Ion Mihalache nr. 104 și la Moghioroș, Bd. Drumul Taberei nr. 40-44. Secretele cozonacului perfect: • cozonacul se pregăteşte mereu într-un loc cald, ferit de curenți reci de aer • ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei • folosește doar gălbenușurile și lasă albușul pentru umplutură • vasul în care se frământă să fie cald • drojdia se înmoaie cu lapte călduț și cu un strop de zahăr • aluatul să fie un pic lipicios și elastic, moale ca lobul urechii • cu cât îl frămânți mai mult, cu atât este mai bun! • nu umbla deloc la cuptor jumătate de oră • unge-l cu puțină apă cu miere când îl scoți din cuptor și acoperă-l cu șervet Simpli sau împletiți, umpluți cu nucă, cacao, rahat sau stafide, moldovenești, bucovineni, muntenești, oltenești, bănățeni sau transilvăneni, cozonacii de casă, făcuți de mama sau bunica, primiți de la mătușa, cumpărați de la mici artizani sau cei Gusturi românești de la Mega Image, nu ne lipsesc niciodată de Paște sau de Crăciun de pe masă și e timpul să aflăm povestea lor. COZONAC BUCOVINEAN GUSTURI ROMÂNEȘTI, 900 G 39,99 lei COZONAC CU NUCĂ, CACAO, RAHAT ȘI STAFIDE GUSTURI ROMÂNEȘTI, 600 G 19,99 lei

RkJQdWJsaXNoZXIy ODMzMzU=