NOIEMBRIE 2017 22 AROME ȘI SAVORI de Noiembrie dosar În familie sau alături de prieteni, luna noiembrie, cu ploile ei mohorâte și cerul aproape mereu întunecat, este mai ușor de trecut dacă ne refugiem în bucătărie. Sunt atâtea gusturi noi pe care le putem încerca și atât de multe tradiții culinare și rețete pe care le putem împărți cu cei dragi, încât putem transforma totul într-o reuniune veselă, în pofida vremii de afară. Ultima lună de toamnă poate fi un sezon magnific pentru gurmanzi, pentru că, pe lângă fructele și legumele de sezon, încă la Mega Image, sau poate deja conservate, se deschid larg cuptoarele, unde își fac loc tăvile generoase cu friptură și garnituri, iar supele și ciorbele fierb molcom pe plita araga- zului. În plus, începe să se simtă, vag, dar clar, mirosul pregătirilor pentru luna decembrie! Cu zilele sale mult mai scurte și deja mult mai reci, cu siguranță noiembrie ne invită să petrecem mai mult timp în bucătărie. Ori pentru a găti feluri de mâncare bune de la bunica, ce ne bucură papilele gustative și ne încălzesc sufletele ori pentru a încerca rețete vechi din zone recent vizitate. Iubitorii de mâncare bună, de cele mai multe ori, pleacă din vacanță și cu o carte de bucate din zonă, mai mică sau mai mare, după cum i-a atras fiecăruia atenția tradiția locului. Așadar avem de unde alege. Întoarcerea la rețetele tradiționale, cu ingrediente simple, lăsate câteva ore în cuptor, într-o oală de fontă (francezii o numesc cocotte) sau poate într-un vas de pământ, este exact ce ai nevoie în aceste zile reci și umede. De data aceasta vă propunem multă mâncare cal- dă, la cuptor, din categoria comfort food, despre care se spune că are rolul de a scădea stresul, pentru că este direct legată de nostalgii și vine cu valoare adăugată, emoțional vorbind. Fiecare avem câteva astfel de rețete, ce ne amin- tesc de lucruri dragi: bunica, mama, o vizită sau o excursie în locuri ce ne-au rămas în suflet. Dacă nu pentru noi, poate pentru cei dragi de lângă noi, cărora putem astfel să le facem o surpriză și să alegem una dintre rețetele lor favorite. Tocană de vită, de porc sau pui, gulaș ori papricaș, tochitură moldovenească ori ardei umpluți, o minunată supă de vită sau poate chiar o ciorbă de văcuță… sau putem încerca o plăcintă englezeas- că, tradiționala Shepard’s Pie ori Cottage pie. Sau - de ce nu? - un Ragu de vită, Ratatouille pro- vençale sau un Bourguignon de vită… O moussaka sau o lasagna… Dacă vă faceți curaj să porniți în această aventură culinară, nici nu o să vă imaginați cât de multe lucruri au în comun toate aceste bunătăți. Este momentul să scoatem la iveală întreg arsena- lul, toamna ne-o cere! Totul este o bucurie, dacă alegem să privim așa lucrurile: să mergem în week-end la piață, să trecem printre rândurile întinse cu rafturi și să ne bucurăm întâi privirile, apoi să mirosim fructe și legume, să alegem cu grijă ce ne place și ce vrem să pregătim, să ne imaginăm masa în jurul căreia ni s-au adunat toți cei dragi și să venim acasă cu brațele încărcate cu bunătăți. Simplu, nu? În primul rând trebuie să ne gândim de ce avem nevoie. Întâi verificăm dacă a mai rămas ceva de la ultima experiență culinară, de obicei ceapă sau cartofi avem, dar poate este cazul să împrospătăm mini-cămara noastră. Așadar, să începem: ceapă, morcovi, pătrunjel, țelină, ardei gras sau capia, cartofi (încercați-i și pe cei dulci, dacă nu ați făcut-o deja, dar și cei mov pot fi o idee, pentru un plus de culoare). O să aveți cu siguranță nevoie de sare și piper negru, poate ceva pătrunjel verde, că încă este la Mega, și nu ar fi rău să aveți oțet sau borș sau măcar lămâie și smântână dacă vă gândiți la o ciorbă. Și la piure aveți nevoie de smântână și de unt, așadar notați-le pe amândouă. Și mai adăugați ceva: un puff pastry, o să vedeți mai încolo de ce! În ce privește carnea, pentru o supă de vită sunt ideale oasele, dacă veți găsi coadă de vită, va fi o supă senzațională, dar măcar din cele care au măduvă să fie. Pentru ciorbă, ați avea nevoie și de o bucată de carne, de preferat cu ceva mai multă grăsime, pe care o veți tăia cubulețe. Și pentru felul doi veți avea nevoie de carne, dar aici vă veți decide, poate, după ce sfârșiți de citit întregul text, pentru că avem câteva propuneri interesante. Din rețetele bunicii, o tocană de carne de porc (sau în varianta gulaș sau papricaș) ar fi prima noastră alegere. Începem de aici, pentru că aceasta poate fi extinsă ușor și devine, prin simpla combinație a ingredientelor, altă mâncare, cu alte savori fenomenale. O tocană simplă presupune ceapă călită într-o lingură de untură sau ulei, dacă va fi de pui, de preferat este untura, dar asta după gust. Se adaugă boiaua dulce, se pune și carnea

RkJQdWJsaXNoZXIy ODMzMzU=