Gu s t u r i r omâ n e ș t i Din cozi de cireșe, frunze de mentă, mușețel, urzică sau flori de gălbenele, pentru a beneficia de darurile naturii, putem să preparăm singuri cea mai simplă infuzie. În România se găsesc în jur de 3600 de plante medicinale, iar peste 800 dintre acestea sunt folosite în medicina tradițională. DARURILE NATURII NOIEMBRIE 2017 14 De colectarea plantelor medi- cinale se ocupau în mod curent bunicii noștri, iar unii dintre noi își amintesc cu siguranță mi- rosul florilor de soc sau al celor de tei, micile flori de mușețel întinse la uscat, codițele pereche strânse cuminți pe un colț de masă după ce ne săturam de gustul pietroaselor cireșe, culese cu grijă. Menta din tufa din colțul mai întu- necat al curții, urzicile de la marginea cărării sau petalele florilor de gălbenele din stratul frumos grijit, toate erau atent culese, uscate și păstrate în pungi de hârtie, agățate de grinzi în pod, pentru a fi ferite de praf și umezeală. Grație micilor întreprinderi moderne, accesul la beneficiile plantelor medicinale este acum mult mai ușor. Iar la câțiva pași de tine, la Mega Image, găsești sub marca Gusturi românești toate remediile naturiste de care ai nevoie. Plantele medicinale sunt colectate din zone departe de poluare şi tumultul marilor oraşe, în Transilvania (Ocna Mureş, Sovata, Târgu Mureş, Hunedora sau Bistriţa), dar şi în zonele de sub munte, din Vâlcea, Prahova sau Vrancea. Uscarea plantelor se face în mod natural şi în spaţii special amenajate, evitându-se umezeala şi apariţia mucegaiului sau intrarea în fermentaţie, iar rădăcinile, bulbii sau fructele se usucă la soare. Cu aromă delicată și gust dulce și blând, extrem de îndrăgitul ceai de mușețel vine cu beneficii pentru relaxare și somn liniștit. Pe vremuri chiar, pernele copiilor se umpleau, pe lângă puf și pene, cu flori de mușețel! Acestea se culeg doar după ce soarele e sus pe cer, când sunt complet deschise și uleiurile conținute la potențial maxim. Verdele tonic al frunzelor de mentă și aroma proaspătă din fiecare ceașcă au efecte binefă- cătoare, mai ales pentru stomac. Ceaiul Gusturi românești conține frunze culese în zilele însorite de vară, când uleiurile esențiale ale plantei sunt cel mai bine puse în evidență. Deși poate nebăgate în seamă, și frunzele de ur- zici, uscate și mărunțite, pot deveni un supliment alimentar într-o ceașcă de ceai, o dată sau de două ori pe zi, contribuind la drenarea normală a lichidelor corporale. Alături îi pot sta și ceaiul din cozi de cireșe sau cel de flori de gălbenele. Și, cel mai important, sunt produse sută la sută naturale, fără coloranți artificiali sau alte adao- suri. Provin din plante colectate și preparate în mod natural, după tehnici tradiționale, pentru a păstra întregi proprietățile acestora. Te așteptăm cu zeci de produse în cele două magazine Gusturi românești: pe Bd. Ion Mihalache nr. 104 și la Moghioroș, Bd. Drumul Taberei nr. 40-44. CEAI DE GĂLBENELE GUSTURI ROMÂNEȘTI, 30 G 2,79 lei CEAI DE MUȘEȚEL GUSTURI ROMÂNEȘTI, 30 G 3,69 lei CEAI DE COZI DE CIREȘE GUSTURI ROMÂNEȘTI, 40 G 3,29 lei CEAI DE MENTĂ GUSTURI ROMÂNEȘTI, 40 G 3,29 lei CEAI DE URZICĂ GUSTURI ROMÂNEȘTI, 40 G 2,64 lei Cum preparăm ceaiurile din plante • Infuzia : pentru flori, frunze sau fructe. Se adaugă apă clocotită, se amestecă și se acoperă 15-30 de minute, după care se strecoară • Decoctul : pentru rădăcini, rizomi, frunze groase, scoarțe, fructe cu consistență mai dură. Acestea se adaugă în apa clocotită și se fierb la foc mic până la o jumătate de oră, în funcție de rețetă, apoi se strecoară. • Maceratul sau infuzia la rece, pentru păstrarea tuturor proprietăților active ale plantei. Peste planta mărunțită se adaugă cantitatea de apă rece recomandată în rețetă și se lasă amestecul la temperatura camerei. Timpul de macerare poate fi diferit, în funcție de plantă.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODMzMzU=