File de doradă cu garnitură de sparanghel și carto i aromatizați Ingrediente (10 porții) Mod de preparare Cost/porție: 12,45 lei doradă regală (10 buc) ............. 4 kg sparanghel verde .................. 500 g carto i roșii............................. 300 g roșii cherry ............................ 500 g rozmarin proaspăt.................... 10 g usturoi......................................... 20 g lămâi ............................................ 90 g busuioc proaspăt....................... 10 g unt ............................................. 100 g ulei de măsline ........................ 100 g sare de mare ............................. 35 g piper negru ................................... 1 g *Prețurile calculate sunt prețuri de referință și pot i diferite față de oferta actuală. Pește: se iletează, iar burta se îndepărtează odată cu oasele. Dorada iletată se condimentează cu sare și piper, se unge cu ulei de măsline, usturoi zdrobit și crenguțe de rozmarin. Se lasă la frigider minim o jumătate de oră pentru a absorbi aromele. Fileurile de doradă se gătesc pe plită pentru aproximativ 2-3 minute pe iecare parte, până se rumenesc frumos. Garnitura: separat, se îndepărtează partea lemnoasă de la sparanghel și se blanșează vârfurile în apă iartă cu sare, apoi se scot în apa rece cu gheață (blanșarea este un proces de opărire și răcire bruscă prin care sunt păstrate toate proprietățile nutritive, culoarea și gustul). Se scoate sparanghelul din apă, se tapetează cu hârtie absorbantă, apoi se gătește pe grătar aproximativ un minut. Carto ii se spală, se curăță de coajă și se taie sferturi. Se condimentează cu ulei de măsline, sare, crenguțe de rozmarin și unt moale, amestecând totul. Cuptorul se încinge la 180°. Se pun carto ii aromatizați la cuptor în tavă pentru aproximativ 40 de minute, până capăta culoare aurie, sunt moi la interior și crocanți la exterior. La cuptor se gătesc și roșiile cherry pentru aproximativ 5-6 minute, condimentate în prealabil cu sare, piper, ulei de măsline și suc de lămâie. Farfuria se decorează cu plante aromatice proaspete și sferturi de lămâie. O rețetă clasică, simplă și ra inată, apreciată de che i în meniul bucătăriilor profesionale pentru versatilitatea cu care pot i abordate ingredientele în procesul de preparare. Iată câteva exemple de folosire creativă și e icientă: 1. Burta obținută după iletarea peștelui se pune la iert în apă rece cu morcovi, ceapă, albitură și frunze de da in și se lasă să iarbă la foc mic. Supa obținută este o bază ideală pentru sosuri, risotto sau pentru a da gust preparatelor din pește. 2. Folosește cât mai des blanșarea ingredientelor pentru a păstra toate proprietățile nutritive, culoarea și gustul. Blanșarea este un proces de opărire pentru câteva minute și apoi răcire bruscă, în apă cu gheață. 3. Dorada regală este recunoscută pentru rețeta în care este gătită întreagă în crustă de sare, unde își trage sare exact cât îi trebuie. Crusta perfectă se obține din sare de mare (grunjoasă) și albuș de ou. De asemenea, poate i preparată ără a se folosi niciun acid înainte de gătire, având carnea fermă, gustoasă, elastică la atingere. Se pot folosi câteva picături de ulei de lămâie sau de portocală după ce s-a gătit.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODMzMzU=