 La un restaurant: După ce clientul consumă friptura, chelnerul îl întreabă, frecându-și palmele: - Ei, cumați gãsit friptura? - Punându-mi ochelarii.  La alt restaurant: - Chelner, fripturameamiroase a țuică! Chelnerul sedădoi pași înspateși întreabă: - Dar acum?…  - Chelner! Poți închide te rog fereastra! - De ce? Vă trage curentul? - Nu, dar grătarul meu era să zboare deja de două ori din farfurie!…  Clientul sătul de așteptat: - Chelner! Ce face grătarul meu cu sos de piper? - Sete, domnule...  - Chelner, cemi-ai adus aici? - Păi mi-ați comandat o friptură. - Eunu te-am întrebat ce ți-amcomandat, te întreb cemi-ai adus.  - Chelner, un cotlet aș dori. - Și eu, tot un cotlet, dar să fie proaspăt… La bucătărie - Două cotlete, unul să fie proaspăt.  O familie se duce la restaurant și servesc specialități din carne de porc. După ce termină de mâncat, tatăl scoate cardul și plătește iarmama îi spune chelnerului: - Resturile să mi le puneți la pachet pentru cățel. - Bineînțeles doamnă. La care copiii în guramare: - Uraaaaaa...!!! Ne cumpără cățel!  Chelnerul în timp ce aducea friptura la masă, se adresează clientei: - Doamnă, soțul dumneavoastră a căzut submasă. Se simte bine? - Vă înșelați, domnule, soțul meu tocmai intră în restaurant…  Un bărbat merge cu o doamnă, la un restaurant. Intră în restaurant, se așează lamasă, și cheamă chelnerul: Bărbatul: - Eu vreau un cotlet de porc și unul dintre celemai bune vinuri. Chelnerul: - Și soției dumneavoastră? Bărbatul: -Soțieimele, trimite-i une-mail și spune-i că sunt la masă cu niște parteneri de afaceri!  -Cumați găsit fripturanoastră? întreabă chelnerul. - Ca și cunoscător, remarcabilă. - Sunteți bucătar? - Nu, cizmar! Orizontal: 1. Peştemicdin familiacrapului, lung de 10-15 cm, cu un şir de pete negricioase pe laturi şi cu două mustăţi în colţul gurii - Soare! 2. Animal sălbatic 3. Vulgari - Ceasuri 4. Asia! - Mortal 5. Rescris de 3 ori! - A aţipi 6. Dormitor - Botul porcului 7. Deasupra - Ofensivă 8. Campioni 9. Odă - Mâncat de porci 10. Răspândită. Vertical: 1. Persoană care păzeşte o turmă de porci - Patul porcului 2. Lucru murdar - Doime! 3. Epitet injurios dat unui bărbat - Rea! - Fata... din Banat! 4. Înclinare spre glume şi ironii - Taler 5. Cuţit lung şi ascuţit, care iese prin apăsarea unui buton din teacă - A aluneca pe gheaţă 6. A deveni tare ca un ciolan - Acute! 7. Carte! - Ustensilă casnică - Trofeu obţinut la câştigarea unei competiţii 8. Se învârte la motor 9. Reuniune cu caracter muzical, literar etc. 10. Forti cat ( g.) PORC - Specie de râmă. NAP - Un fel de porc RÂT - Dat în lături; O gură de şorici. FAG - Dă mâncare la porci. ȘTIAȚI CĂ... ... dinpunct devedere alimentar, porcul oferă ceamai consumată carne din lume? Istoricii cred că oamenii din sudul Chinei au fost primii care au domesticit porcii sălbatici cu 10.000 de ani în urmă. Astăzi, China este cel mai mare producător, consumator şi importator de carne de porc din lume. Spaniolii alături de polonezi, nemţi şi austrieci sunt gurmanzii Europei înceeacepriveşteconsumul cărnii deporc. ... bucătăria chinezească este printre cele mai iubite şi apreciate din lume, cu minunatele ei sosuri şi ingrediente de neegalat? Scriitorul englez Fuchsia Dunlop, scria: ,,carnea de porc oferă aroma perfectă pentru bucătăria chinezească. Nimic nu este irosit. Capul porcului este servit în întregime ca undeliciuunic. Creierul este moale ca o cremă şi periculos de gustos...” ... porcul are o tradiţie îndelungată în Germania? În 2009 la Berlin s-a deschis Deutsches Currywurst Museum. Muzeul primeşte anual aproximativ 350.000 de vizitatori. Currywurst sunt cârnăciori din carne de porc fiartă, care se prăjesc şi se servesc feliaţi alături de diverse sosuri pe bază de boia de ardei şi tomate. ... în Argentina şi Filipine, carnea de porc este marinată în oţet cu ingrediente diverse înainte de preparare? În coteț de ceva zile Porcul stă la îngrășat Să mai pună niște kile Până-n ziua de Ignat. CARNE PORC DE PORC TONKATSU JAMBON ... „Jamón Ibérico de Bellota” este mândria ibericilor? Jambonul provine de la porcii crescuţi în vestul Spaniei, care se hrănesc în mod natural cu ghindă şi furaje selectate. Jambonul stă ,,îmbrăcat” în sare câte o zi pentru fiecare kilogram din greutatea pulpei. Apoi se pune la uscat între 24 şi 48 de luni, timp în care grăsimile se topesc, iar greutatea pulpei scade la jumătate (legenda spune că jambonul a fost descoperit atunci când un porc a căzut într-un lac sărat şi s-a înecat. Un grup de păstori au găsit porcul după o săptămână, au prăjit carnea şi au descoperit că are o aromă deosebită). ... dacă există un fel de mâncare care a reuşit să răspândească popularitatea cărnii de porc în Japonia mai mult decât oricare altul, acesta se numeşte ,,tonkatsu”? Similar cu şniţelul german se serveşte feliat şi stropit bine cu un sos brun şi fructuos. Se consumă alături de varză crudă mărunţită şi katsudon (un castron de orez fierbinte cu ceapă şi ou). Este atât de popular în Japonia, încât există restaurante care nu servesc altceva decât ,,tonkatsu”. 23

RkJQdWJsaXNoZXIy ODMzMzU=